Ombyggnation av front!

Hej! Jag har fått för mej att bygga om frontspoilern lite. Har tänkt att kapa bort allt plast i mitten av spoilern för att sen förstärka upp bakom och sen lägga nät på. Men efter att jag kapat bort allt i mitten så kommer det att vara små hål i överdelen av botten. Det kommer även vara nedsänkt med ca 5 mm på båda sidorna jämfört med i mitten. Jag har, efter att jag kapat allt, tänkt att slipa bort lacken för att sedan spackla upp skillnaderna på sidorna och spackla igen hålen. Så det som ska göras är att jämna ut skillnaderna i höjd och fylla igen hålen med glasfiberspackel och finspackel som avslutning. Men vad jag förstått så måste man lägga glasfiberväv först och spackla över det? Men hur fäster man glasfiberväv på plasten? Fäster det i och med att man spacklar över det så det fästs med hjälp av glasfiberspacklet? Eller måste man limma fast det med epoxy? Sen när man lagt på finspacklet och slipat det jämt och fint, kan man grundlacka direkt på då?



Svar på inlägget: Ombyggnation av front!



Om det är ett stort hål kan du helt enkelt tejpa igen hålet från framsidan med t.exmaskreigntejp och sen plasta på tejpen från baksidan. Tejpen håller glasfibret på plats där det ska vara. Den när det härdat kan du ta bort tejpen och sen kan du arbeta på med ytan, antingen kan du förstärka mer från baksidan och sen glasfiberspackla/spackla från framsidan till du är nöjd.


Ritade en bild för att förtydliga. Sen när du tejpat är det bara att plasta och använda tejpen som stöd. en smart ide är att fasa av kanterna så glasfibret fäster bättre.


Tänk dock på att plasta på ABS plast är väldigt risky. Det är inte från OM det kommer spricka utan NÄR. ABS-plast innehåller silikoner som kryper fram när du värmer (slipar, hettar upp, härdar), silikonet i sig gör att du får problem att få spackel och plast att fästa som det ska. Bättre isåfall att gjuta av hela fronten och sen göra ändringarna i den, håller 10ggr bättre. (Ja, jag vet att ni säkert är 20 dårar därute som spacklat ihop abs-frontar, det gör inte fakta mindre relevant ändå)


ABS plasten är mycket fetare än vanlig plast så det är svårt att få glasfiberlimmet att fästa på den feta plasten. deremot finns det speciel plast tejp liknande som man kan andvända istället annars är det att plast svetssa som gäller. det är inte alltid det lättaste det finns speciealla lödkolvar för detta på tex biltema


Det man också kan göra är att borra fullt med små hål runt själva "hålet du ska plasta" och plasta genom hålen, detta gör att glasfibret fäster tightare mot plasten och funkar som ett typ av förband men som Decibell sa, abs plast är svårt att plasta på.


det är nästan omöjligt att plasta med glasfiberväv och glasfiberlim på ABS plasten. för att ABS plasten rör sig mycket vid olika temperaturer och så vidare.. som någon oven skrev så är det inte en fråga om det är frågan när det spricker.


Okej.. så det är alltså dumt att glasfiberspackla ABS-plast även om man slipar upp ytan ordentligt? Jag kom på ett sätt så jag slipper spackla upp höjdskillnaderna. Men jag kommer behöva fylla igen hållen i alla fall.. så jag undrar vilket är det bästa sättet att fylla igen hål som är ca 10x3 mm. Det här med att "plasta" kan jag inte (än). Vad behöver man och hur går man tillväga. Går det att på något sätt spackla igen hålen? Sherlia: Låter som ett smart sätt och borde väl funka på hål som är små också.. men när du säger "plasta" vad menar du då? Att man ska lägga på glasfiber (glasfiberspackel???) på baksidan? Sen en sak till.. Kan man inte lika gärna tejpa på baksidan och fylla i med spackel från framsidan så slipper man lägga på spackel igen.. Har hört att glasfiberspackel inte fäster på sig själv. Decibel: Kommer nog inte gjuta av hela fronten, men du har inga andra förslag på hur man kan täcka igen hål på 10x3 mm i ABS-plast? Volvonisse440: Men det där med att det inte fäster borde väl lösa sig om man slipar upp ytan så den inte blir så slät och fin? Annars kanske du har något annat förslag på att laga små hål i ABS-plast?


antingen andvänder du dej av glasfiber duk finns på biltema och limmar med glasfiberlim. så skapar du en plast yta själv. annars kan du andvända glasfiber spackel och härdare att fylla igen hålen med. jag vet dock inte vilket av materialen som funkar bäst på ABS plasten jag skulle troligen spackla först och sedan andvändra glasfiber väv/ glasfiber matta och plasta för


Okej. Hur skapar jag denna "plastyta"? Aldrig hållit på med sånt här förut så är inte helt inne med alla begrepp än ;P





Efter att ha läst på lite mer om att "plasta" så börjar jag få lite koll på det i alla fall. Så blir att försöka med glasfiberväv och polyester och sen spackla igen skillnader med finspackel. Sen slipa och sen lägga på lack. Om ingen annan kommer med förslag eller tips så får det bli så


Ett hett tips! Plasta inte med polyester på ABS-plast, det kommer att lossna eller bubbla sig efter ett tag. Gjorde misstaget på mina takscoop när dom skulle draperas med kolfiber. Allt bubblade sig. Om du ändå väljer att testa så lägg åtminstone ett lager gelcoat före du plastar.


Hur ska jag plasta då? :S


gelcoat är som en låtsas ABS plast som är lite flexibel. så du kan blasta på ytan. har du nån bild på det som ska plastas ?? vore mycket lättare att komma med konkreta tips mvh jocke


Dessa hål (ca 20x5 mm och 10x5 mm) är inte ett måste att fylla igen eftersom att jag har en idé om att täcka över de på ett annat sätt. Dessa hål (ca 10x6 mm) måste också fyllas igen. Underifrån. Ovanifrån Om någon kan gå igenom exakt hur man bör gå tillväga för att laga detta så skulle det uppskattas, och gärna försöka förklara så bra som möjligt


jag tror nog att alla dom hålen är lättast att plastsvetsa igen.. annars om inte svetsa så skulle jag borrat några hål rumt om kring hålen och sedan andvänt glasfiberväv och glasfiber lim och sett till nog att det rinner igenom hålen, ca 3-4 mm borr, det är ju en budget variant. men kan inte lova att det kommer att hålla. men skansen att det håller är större än att bara plasta rakt på.


Okej, en följdfråga då... Hur plastsvetsar man? Behöver man inget att fylla ut hålen med? Har verkligen inga erfarenheter av att plastsvetsa.


här har du lite tipps om plast svetsning lättare att bara länka.. se bara till att ha lite sräp plast så att säga som du kan ta .. för du måste ha lite plast att smälta ihop med, andvänder även en lödkolv ca pris biltema 30-100 kr du har bar mkt andvändning av den. http://www.twostrokerider.se/forum/view . aa4b020afc


Då gör jag så att jag klipper till en ABS-plastbit som jag täcker hålen med på baksidan och sen löder jag fast de med en lödkolv (vilken som är bäst för plast, som finns på biltema, får ni gärna länka). Sen spacklar jag ovanifrån med finspackel för att fixa ojämnheterna. Sen slipar jag det jämnt och sen lägger jag på lack. Hur låter det tycker ni? Tänkte börja idag, ca kl 12:00. Så svar innan det uppskattas, så man hinner iväg till biltema en sväng innan och skaffa sig en lödkolv.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka