Vad är lagligt och inte?? (val av vinge)

Problemet löst! Nu vet vi alla vad som gäller med vingaro inte! Eller? Nähä, njä detta inlägget tillförde ju faktiskt inte diskussionene så väldigt mycke kanske... Trafikpolisen sa till mig att du får ha vinge men den får inte vara bredare än vad bilen är, dom sa de för kanske ett år sedan, skulle tro att de gäller fortfarande. //S



Svar på inlägget: Vad är lagligt och inte?? (val av vinge)



Förbjudna anordningar 7 § Personbil får inte förses med följande delar eller tillbehör. Detta förbud gäller inte punkterna 1, 2, 4 och 6 om bilen är typgodkänd enligt direktiv 74/483/EEG eller ECE-reglemente 26 och vid typgodkännandet varit försedd med sådan anordning. 1. Anordning, vars höjd över omgivande karosseriyta över­stiger 30 mm och som har en mindre bredd än höjd och som inte är nödvändig för fordonets användning. Förbudet gäller dock inte sådan anordning som är av mjukt material eller så fjädrande att dess höjd inte överstiger 30 mm då den utsätts för en lätt kraft. Med mjukt material avses material med en hårdhet av högst 60 Shore A och med lätt kraft avses en kraft av högst 100 N. 2. Spoiler bestående av vinge uppbyggd på konsoler och som inte ansluter till karosseriet med sin främre kant. Förbudet omfattar dock inte s.k. husvagnsspoiler och spoiler avsedd som smutsavvisare för bakruta. Förbudet omfattar inte heller spoiler av mjukt material. Med mjukt material avses material med en hårdhet av högst 60 Shore A. 3. Skärmar av metall eller annat hårt material som i efterhand monterats över strålkastare. 4. Vingmuttrar och vingmutterliknande anordningar på hjul och nav­kapslar på fordon av 1968 eller senare års modell. Förbudet gäller dock inte vingmuttrar och vingmutterliknande anord­ningar som befinner sig innanför ett vertikalt plan som tangerar däckets sida, eller befinner sig innanför den yta som bildas av horisontella räta linjer och som tangerar fordonets karosseri närmast hjulet. 5. Taklastbärare, t ex skidställ och takräcke, som skjuter mer än 50 mm utanför ett vertikalplan genom takets sidobegränsning vid platsen för den utskjutande delen av taklastbäraren. 6. Anordning som utgör skydd för fordonsfronten vid kollision med djur, vanligtvis bestående av en gles rörkonstruktion så kallad vilt­fångare (bullbar).


Tråd löst å låst


60 Shore A och vilket matrial är mjukare än det då?


Beror väl på vad man sjuter med! Vatten pistol? hmmm...


Någon får gärna rätta mig men vad jag hört så finns det ingen gräns på hur mycket man får packa på taket (takräcke) så länge som man inte stör flygtrafiken? Med det vill jag säga att det är sjukt att man får packa högt på taket men inte ha en vinge som är 31mm hög? Jag kan ju ha ganska fel också men vinge är ju självklarhet!


jo det finns regler för last på takräcke också , olika för olika bilar , står oftast i handboken hur mycket man får lasta på räcket , men jag har för mig att de fleast får lasta 75 kg max


Nu skall vi se om jag läser regelverket som fan läser biblen enl 7 § ovan så får man sätta fast en vinge om den uppfyller följande villkor 1) Vingen är bredare än vad den är hög (stämmer väl för de flesta vingar). 2) Vingen är ej uppbyggd av konsoller eller är ansluten till karossen med sin främre kant.


och att din bil inte är helbilsgodkänd...





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka