Att besikta med "ej orginal fälgar" ?

Hejsan är ett par dagar och lite funderingar kvar ifrån att köpa fälgar till Saaben. Men innan vill jag bara veta om det är helt riskfritt att besikta om man införskaffar sig andra fälgar som inte ser ut alls som orginal. tex om fälgar ska vara godkänd och hur man vet om den är det osv. spelar tummen roll ? 18 / 19" med 35 däck borde gå igenom ?



Svar på inlägget: Att besikta med "ej orginal fälgar" ?



Det är bara köpa. Tummen spelar ingen roll så länge du kompenserar med däckprofil. De får inte va för breda häller, de finns lagar om spårvidd oxå (5% avvikelse från original) men det är nog inte skivet med blod direkt.


EGENTLIGEN får du inte byta alls men besiktningen bryr sig inte om det om de inte sticker ut på sidorna eller tar i jättemkt.


Min bil besiktigades med 225/40-18 och har original 195/55-16 och det var ingen som gnällde. Nästa besiktning blir med 235/35-19, men som JapMax säger så är det +-5% och trots att de är 19" så skiljer det bara 1.2% från original.


hm okej de e bara te å smäcka på och sen se glad ut med andra ord då Kan dom två understa vara nått att ha te saaben ?


Här är reglerna:


Fan vad dom ska skriva så skumt då, Jag gör så helt enkelt att därifrån jag köper, frågar jag om det jag köper går igenom besiktningen, skulle inte gissa på att dom vet, men då kan jag ju iaf ha något att visa upp om nått skulle bli struligt


Vad däck-krängaren säger skiter Bilprovningen i. Är du orolig så byt till original innan besiktning.


Orka bry sig. Jag besade golf 4an med 235/35-19 och dom sa inte ett skit om det. Har aldrig besat en bil med rätt dim och dom har aldrig brytt sig.


Det är bara att besiktiga bilen. Dom underkänner den inte för att du har större fälgar. Det kom ju någon lag för några år sedan om att man inte fick ändra på vissa saker Men fälgarna togs bort från dessa bestämmelserna. Det var väl några som åkte dit utanför elmia det året och bara några månader släppte dom på den regeln om att man inte fick köra med annan däckdimension än orginal. Har aldrig haft problem mef mina fälgar på vare sig besiktning eller flygande stopp av polisen.





Man får inte köra med annan än original säger lagen dock bryr de sig inte som du säger.


okej okej gött tack för svaren


Jag har tolkat lagen många ggr och kommit fram till att de inte finns några bestämmelser över vilka fälgar man får ha. Helfordonsgodkända bilar hade restriktioner ett tag (det har dom säkert fortf) men i Sverige finns det dispens för den delen sen några år tillbax. Ska väl förtydliga att det fortf finns andra regler som omfattar hjulen, men de finns inga regler ang storlek och bredd i sig.


Tyvärr finns det regler om detta men det finns även kryphål. Har pratat med polischefen i Värmland och Sverige och kommit fram till detta då det blivit en del dispyter om min bil


Det som är väldigt viktigt att tänka på som jag och besiktningsman kom fram till är att det står ingenstans om att däcken måste rymmas inom hjulhusen. Dock står det att skärmkanterna måste täcka däckets slitbana. Inte det som är viktigt men att om du kommer in på besiktningen med hjul som skämen inte kan täcka så åker du på en 2x. Vilket betyder att felet måste åtgärdas men behöver inte visas upp igen. Det betyder alltså att du inte kan sätta tillbaka dina fälgar inom ett år om du inte kör inom bilprovningen och återbesiktar ändå. För återbesiktar du inte så kommer anmärkningen finnas kvar i polisens datorer och slår de din bil och ser att du har dina fälgar på så kommer du att åka på böter för att du kör med en bil som har brister. Alltså i detta fallet är det bäst att visa bilen på besiktningen trots att du inte behöver det. BTW. Jag besiktigade Passaten med mina 8,5x19" fälgar på. Dock betyder det inte att det är regelrätt men att det går att få igenom.


Släng på nya fälgar, åk till besiktningen..inget att oroa sig över.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka