Rostlagning, tips???

tjena allihopa:D jag vet de finns säkert många trådar angående detta men jag har läst och är endå osäker gällande vissa saker! Hoppas ni kan hjälpa mig ! Jag har små ytrost angrepp på dörrarna och lite här o var, jag tänkte fixa detta och har köpt och fixat detta: #Har punktbläster med kompressor #Köpt Zinkspray som rostskyddande primer. #Köpt finspackel #Fixat orginal färgen på bilen. Nu undrar jag i vilken ordning från det att jag blästrat till de jag lägger original lacken. Och är det något mer jag behöver? säg gärna till då , tänkte börja så småningom kan lägga upp bilder om ni vill se hur de ser ut med! tackar i förväg ;D



Svar på inlägget: Rostlagning, tips???



är det grov rost ska du nog ha glasfiberspackel oxå!! innan finspacklet


Såhär ser det ut, någon som har några förslag nuu??


Kanske lagt in de fel, kanske skulle lagt det som projekt tråd ist:P men ni kan säkert ge mig tips och så här endå!


Enda tips jag kan ge är att slipa bort all rost eller så blästrar du där de behövs. Som sagt var noga med rengöringen å lägg sedan ett BRA rost medel innan spackling. (finns delad mening om detta då vissa tycker spackling först) vet ej vilket som är de "rätta" att göra. Sedan kör du på med grund färg å kollar om du är nöjd. är du inte de så slipa lite å lägg i fin spackel å prova igen. Sedan på med bilens färg å polera så får du en hyfsad lack. Vissa maskerar stället som ska lacka men tycker de blir fult med de skarpa kanter som kan bli.


okej det låter ju bra, men okej, efter spacklingen så skulle jag ha grundfärg, går det att använda samma som jag lägger som grundfärg mot plåten? det är en zink rostskyddande grundfärg.. eller måste jag köpa en annan grundfärg och ha efter spackling?


Om ni inte har så många bra tips så kanske ni har länkar till några bra guider med bilder o så ?


Jag brukar göra såhär.... 1: slipa rent, jävla massa sand om du blästrar så jag brukar slipa med vinkelslip med en grovrengöringsrondell monterad på denna. finns på biltema, jula, clasohlsson mfl o är snäll mot plåten så tar bara just lack o rost o sådant. slipa helt plåtrent, kan gå åt 3-4 trissor beroende på hur mycket rost det finns under. 2: slipa ut lackkanterna som blir när du slipat så det blir jämnt, detta kan du göra för hand med t.ex 120 korns papper. skölj gärna av området med vatten så allt slipdamm försvinner. låt torka eller torka med trasa eller liknande. Spraya på Zinkspray (rostskydd) 2-3 tunna lager o låt varje lager mellantorka ca 5 min eller så. blanda till finspackel o lägg bara så mycket så det täcker ojämnheterna i plåten. låt härda o slipa lite försiktigt om det behövs med 180 korn eller finare papper tills det är bra yta eller tills du är nöjd OBS! Innan punkt tre brukar man oftast maskera där det ska lackas så det inte kommer färgdamm på övriga lacken men jag brukar hoppa det steget då det sällan blir bra resultat. Det negativa är att man får en ännu fulare lackskarv beroende på hur duktig/noga man är med maskeringen. det positiva är att du slipper färgdamm på övrig lack men det går ju polera bort som jag kommer till längre ner.... 3: Lägg åter igen zinkspray några lager o låt torka. Spraya sen på med topplacken i så många lager tills du känner att det är bra eller inte grundfärgen lyser genom. Brukar räcka med ca 2-3 lager tunna. Har du sen metallic lack ska du spraya på klarlack efter 30 min men din verkar vara solid men man kan om man vill lägga klarlack iaf om man känner för det men behövs oftast inte då det för det mesta blir blankt ändå. 4 nu har det gått några veckor o om man vill beroende på hur noga man är (inte jag ) så kan man försiktigt polera upp så lacken mer överensstämmer med övrig lack, du får på det viset bort lackskarven som alltid blir om man inte är väldigt duktig med sprayburken. Sädår nu har du rostlagat o förhoppningsvis håller det till nästa sommar eller sommaren efter den Lycka till!


Tack så mycket för det svaret, men de e helt lugnt o spraya med zinksprayet på finspacklet med då? och sedan på med original lacken?... du skrev ju de men vill bara vara helt säker:P sedan en annan fråga, går det o blästra med Aluminiumsilikat istället för sand ?


Ja för mig har det funkat kanon och har gjort det på ett par bilar utan problem ursäkta det sena svaret





okej, tack tack





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka