Plastsvetsa med lödkolv

Jag har nu fått lite ideer om att modifiera en front till venton . Tanken är att jag skall lägga igen försänkningen till nummerplåten och ev täcka över blinkerserna. Då jag har läst igenom en del trådar så har jag förstått att Glasfiber är bara att glömma. Sen läste jag nått om plastspackel ? Skulle detta funka att iallafall fylla försänkningen med ? Sen antar jag att det bara är plast svets som är det alternativ som verkar funka bäst ? Men då är det ju också så att alla inte äger en plastsvets. Därför undrar jag också om det skulle gå att smälta ihop lite plast med hjälp utav en vanlig lödkolv. Sen hittade jag också nått 2-komponents medel på biltema som kallades för plastsvets, Någon som vet nått om det ? Sen sista frågan är om det funkar att löda ihop det med en lödkolv. Vad skall jag använda för spackel eller liknande för att få det jämnt ? Det är inget jätekrav att det ska bli jätte hållbart. Detta är mest för att testa lite då det kliar i fingrarna på dagarna. Det var en och annan fråga . Hoppas någon har lite info om detta . Tack på förhand !



Svar på inlägget: Plastsvetsa med lödkolv



Jag har börjat plastsvetsa. Man använder varmluft för att värma upp det som ska lagas och för att smälta ner tillsatsämnet. Efteråt får man avsluta med spackel för att det ska bli slätt. Med lödkolv bränner man bara bort plasten.


Ok. Men finns det inte risk att man smälter för mycket utav stötfångaren med varmluft ? Vad för typ av spackel skall man använda då ? Tänkte man kanske kunde spackla igen försänkningen iaf . Då behöver man ju inte plastsvetsa överhuvudtaget ?


limma, finns speciella limmer avsedda för abs och icke feta karossplaster. ett tvåkomponents lim som är lite elastiskt och även går att slippa precis som spakel. kolla med närmsta lackerare eller så säljer mekonomen.


sånt här lim från veidec använde jag när vi byggde min Seat med breddarna.. http://www.garaget.org/forum/viewtopic. . 9#p1541839 Dyrt men bra och håller MKT bra! Mvh// Michel


Tack för svaren . Men det låter ju som om det vore betydligt mycket lättare än och behöva plastsvetsa ihop skiten . : ) Fundera på om det kan vara något liknande det som biltema har en billigare variant på . Skulle länka hit men det funka inte. Men kan man använda typ biltemas plastspackel efter sen för att få det jämnt och så ? Sen undrar jag fortfarande om någon vet om det skulle hålla om man fyllde försänkningen med plastspackel. Den är väl några mm djup.


Ingen som vet något mer om nått spackel som skulle kunna gå att fylla försänkningen med ? Typ plastic padding plastspackel eller nått liknande ?


du borde kunna använda fint glasfiberspackel under förutsättning att plasten är ruggad/slipad lite för att det ska fästa, men jag låter gärna någon med lite mer erfarenhet av plastjobb svara


När det gäller ABS, försök skippa spackel så långt du kan Bästa är varmluftspistol och plastpinnar som smältes ner i fogen, sen får du fylla på med material i fogen så du har lite att slipa av. Det är bättre att slipa ner en fog i abs, än att fylla den med glasfiber eller liknande dito, förr eller senare kommer det släppa/spricka. Tänk dock på efter slipning, att du är äckligt noggrann med rengöring då slipningen gör att plasten släpper ifrån sig silikoner = nono good för lack etc. Riktig plastprimer och färg som passar med den primern är grunden för att det ska lira. Och rengör med Aceton eller förtunning, absolut inte t-röd


Har hittat lite produkter nu så jag tänkte kolla om ni tror att det kommer att funka . Jag är ute efter att det skall vara så billigt som möjligt . Det är som sagt var mest ett litet test jag skall göra för att kanske försöka mig på att bygga det mer seriöst när ekonomin tillåter. Men om jag börjar med att slipa ner stötisen och sedan sprayar på typ, Hagmans plast primer eller nått. Sen lägger jag på denna. Räcker det eller måste jag lägga nån typ av fin spackel uppepå sen ? Sen räknar jag med att typ spraylacka den med vanlig burklack. Blir väldigt budget . Men tror ni att det skulle funka och kanske hålla ett 1 eller nått .Det behöver kanske bara hålla över ett par dar vid bug run : )





Köp hagmans spackel istället, finspackel som är elastiskt. Finns på mekonomen bl.a. Skippa biltema, det funkar som filler när man gör större grejjer men har en förmåga att sjunka som fasen.


Och . Då är det bättre att först slipa. Sen på med hagmans plastpimer och sedan hagmans plastspackel ? Kanske bättre att lägga dom extra kronorna : )


Det gäller enbart om du kör med lödkolven, du kan inte enbart spackla ihop delarna. Försök även köp svartlim som det kallas, eller åtminstone Pl400/600 och sätt en bit på baksidan det du ska limma ihop. Ta t.ex. en isskrapa i plast och sätt bakom som du limmar mot, bästa vore popnita fast den och sen spackla till skarven och nitarna. Spackel och ABS-plast kan hålla allt ifrån 5 minuter till 5 år, beror helt på vart sprickan sitter, hur noga man gör grundarbetet och hur påfrestande det är för lagningen när du kör. Men, spricka och släppa kommer det göra, förr eller senare. Sen finns det många som säger att glasfiberspackel är rätt sätt, vilket det inte är. Bara för att man kan hoppa från en balkong och överleva är det inte säkert det funkar nästa gång man försöker


Men varför kör du inte med epoxi? Lite dyrare än polyester, men fäster bra på det mesta, t ex ABS.


Det skulle alltså funka att glasfibra om man ruggar upp ytan ordentligt och använder epoxy ist för polyester.


Funkar gör det, men det blir dyrare än att göra på rätt sätt då epoxy kostar drygt 500kr per liter. Dessutom kommer det släppa också, ABS plast lirar inte bra med varken polyester/vinylester eller epoxi/y Plaststavar för plastsvetsning finns på t.ex. bauhaus, ofta kan du köpa en varmluftspistol och lite stavar för typ 200kr. Simplare modell men it does the job.


Är det någon speciell plast det behöver vara för att det skall lira med ABS-plasten eller funkar typ vad som helst ? Men vad ska man fylla det med sen då för att få det jämnt då ? Eller just det ja man kunde typ ta hagmans finspackel va ?


Speciella stavar för plastsvetsning. Fyll sprickan, skär bort överflödigt med kniv, gärna lite mer än ytan ska vara sen hagmans spackel på det. Det absolut bästa är att fylla så mycket man kan och sen skära bort överflöd och slipa det till bra yta och skippa spacklet, så slipper du oroa dig för att det släpper. Själva fogen blir starkare än resten av fronten, så det går inte sönder på samma ställe iaf.


plast stavar och varmluftspistol enbart? låter ganska lätt faktikt. Men det är säkert svårare än vad det låter


Folk har en förmåga att krångla till saker och då göra det på ett sätt som är dyrare och sämre hållbarhet Gör om, gör rätt





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka