Xenon-ljus

Vart kan man skaffa sådana till min saab 9000 cse. Fixade till rubriken /Moderator



Svar på inlägget: Xenon-ljus



Kolla blocket. Där finns det en del företag som säljer, som säkert passar saab oxå.


sök på xenon så går det nog bättre


Du menar xenonljus? Kolla in hos www.xenonkungen.se, köpte mina där!


Lånar tråden lite. Någon som vet om det är godkänt i Besiktningen?


Inte om det är eftermonteringskit, men det är ju bara att byta till vanliga halogenlampor till besiktningen.


De finnsw två sanningar ang xenonljus. De finns både godkända xenonljuskit (ce-märkta mm) och icke godkända. Dessutom måste bilen va typad för xenonljus. Så för att de ska va helt lagligt måste bilen va typad och så måste kitet va godkänt. Så har jag fått de förklarat för mig. Nackdelen med eftermonterade xenonljus är att de ofta bländar även vid halvljus.


Ska man ha xenonljus hjälper det inte att ha CE-märkta grejer, bilen måste vara typad med xenon, och för att det ska gå att typa måste bilen ha automatisk nivåreglering till lamporna och högtrycksspolning(allt för att undvika bländning). Vi som eftermonterar xenon brukar ju dessutom stoppa i lampor med annan färgtemperatur(jag själv har 6000k i halv och 8000k i dimljusen), Lagstiftningen säger att maximalt tillåtna färgtemperatur på xenonljus är 4300k. Altså, som svar på din fråga, inte besiktningsbart. Angående var man ska köpa grejerna så kan jag bara rekommendera www.xenonkungen.se Trevliga grabbar där, och schyssta grejer. Skulle vara att det pajar så har man ovillkorligt garanti, inget tjafs.


Det är då man har över 4300Kevlin det kan upplevas som "bländande" (så som jag förstått det),


kelvingraderna anger färgen på ljuset som lamporna avger Ju högre kelvingrader desto blåare... Kelvin är ingen benämning på hur starka lamporna. Solljus ligger på runt 5000 kelvin har jag för mig. går du neråt i kelvinskalan får du orange ljus och går du uppåt får du blåare och blåare... Hur bländande lamporna är beror på hur starka lamporna är samt hur dom är riktade





Sa jag ngt om att desto högre kevlin att det ändrar styrka? Det är kanske så att folk upplever då det är starkare än/högre än 4300kelvin att det är bländande pga färgen, (som jag antog det då jag satt och läste en tråd på ngt forum tror att det var på www.mbsca.com/forum ) Nja orange sken finns väll inte till Xenon det närmaste är "gult" som är 3000k.


Kan du visa den lagtext där det står 4300 kelvin? Det där är bullshit tror jag tills jag e motbevisad. Högre kelvin = mindre ljus. Högre kelvin = blåare ljus, för att efter 12.000 kelvin börja ana mot ett lila-aktigt sken. MEN, kelvin säger ingenting om mängden ljus, det är bara en bieffekt att högre kelvin lyser lite svagare, men även om du har 10.000 kelvin så lyser det mer/bättre än vanliga halogen. Blåare ljus syns mindre på våt asfalt än gula halogen, värt att notera, men skyltar och reflexer syns fasen så mycket bättre istället, lite kompromiss där, på vintern är xenon oslagbart! Du får inte eftermontera xenon, men merparten av besiktningsmännen skiter i om du har xenon eller halogen idag, är en grinig gubbe om du får nedslag på det, men to be safe, byt till halogen på besiktningen, tar ju inte mer än 1 minut då de flesta xenonkiten är plug and play. hur folk kan tycka xenon är bländande fattar inte jag, jamena ljusbilden e ju densama oavsett om där sitter haogen, xenon eller stearinljus om man så vill ha det. Det är isåfall projektorljus folk kan tycka är bländande, men det fins halogen-projektorer som ser ut so xenon i vissa vinklar då linsen bryter det blåa ljuset åt sidorna, tex många mercedes, BMW mfl med projektorljus. xenon har blivit det halshuggna fåret dock just för det har ett blåare ljus i sig självt. men som alltid, fins ju de som är mer känsliga än andra. blir man bländad så är det ju bara skaffa xenon själva så ser man bättre trots att mötandes har xenon


Jag snackade med en polare som är BMW försäljare och han sa att BMW har 10000k orginal på sina Xenonljus. Så det om att 4300k endast är tillåtet stämmer inte! Är själv sugen på att skaffa xenon som helljus iställer för fula extra ljus.


Haha vilket jäva skitsnack från din "polare". BMW har INTE 10 000K xenon orginal. Utan deras ligger precis som de flesta andras på ca 4300K. Och det är INTE lagligt att ha blåare än 4300K från fabrik över huvud taget.


Jag har kollat runt lite ang detta. Det stämmer som du säger. Han min "polare" har jobbat på BMW i ca 10år så han vet nog vad han pratar om men jag tror han och jag har missuppfattat varandra vad gäller styrkan. Så jag ber om ursäkt för mitt eller min "polares SKITSNACK" som du vill utrycka det... Om ngn vill veta mer om Xenon kolla in denna sida!! http://www.stylabilen.se/xenon/omhid.asp NiKeMaN.. Har du ngn Xenonsats kvar med H7?? Såg att du hade ngn till salu...


Om du samtidigt installerar automatisk nivåreglering och högtrycksspolare till xenonljusen så är det lagligt att ha dom som halvljus. Annars går dom inte igenom besiktningen. Dessutom krävs nog en reg. besiktning. I extraljus så är det ok att byta däremot.


Ja det finns på lager... Bara o skicka PM om du vill köpa en sats eller flera. MVH NIklas Johansson


hur äre med xenon om det inte är standard på bilen? med besikningen?


hur lagligt är det att köra med rosa samt grönt Xenon??


Saxat fran xenonkungen.se: "En fabriksutrustad xenonbil har alltid färgtemperatur 4300K. K = Kelvin färgtemperatur. Max. 4300K stipuleras av gällande EU förordning beträffande xenonljus i vägtrafik. 4300K avger en krämvit ljusfärg, nästan som en extra stark halogenlampa. Vissa bilar kan till synes ha blåare sken, men det är då fråga om prismor och annat i lyktan som skapar denna effekt; på gatan är den alltid krämvit." I övrigt håller jag med dig, framförallt om att xenon med högre kelvin är dåliga på blöt och mörk väg. Jag har 8000K och är missnöjd med egenskaperna vid såna tillfällen och kommer nästa gång köpa lägre K. Dock är de ändå bättre än halogen vid de tillfällena och i alla andra tillfällen är det fullständigt överlägset!





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka