Lysdioder i instrumentbrädan på 740'n

Har stört mig ett tag på att flera av lamporna i instrumentbrädan vart trasiga, dels de för bakgrundsbelysningen men också dom andra, bl.a för överväxeln (kan va bra när man kör med direktverkande strömbrytare till o/d solenoiden). Har dessutom massvis med lysdioder i olika färger liggandes så kändes bättre att använda dem än att köpa nya glödlampor. Så idag plockade jag ner brädan: Såhär såg en av de trasiga lamporna ut Tom "hylsa" Här har jag lött i en högintensiv grön lysdiod för bakgrundsbelysningen och ett motstånd på 680R Gjorde en liknande grej för de mindre, här med vit lysdiod. Har slipat toppen på dem för att sprida ljuset mer. Är ganska liten spridningsvinkel på dessa i orginal Såhär lyser de fristående Och såhär blev det (anledningen till att inte termometern lyser är att jag hade glömt sätta i sista kontakten när jag tog bilden) Kanske kan ge någon lite inspiration till likande projekt. Viktigt bara att mäta upp på brädan så lysdioderna hamnar åt rätt håll. //Fritzell



Svar på inlägget: Lysdioder i instrumentbrädan på 740'n



Ganska coolt, men var du tvungen att koppla in motstånd?


Ja, annars går en lysdiod sönder pga för hög ström... Sen finns det ju "färdiga" lysdioder som redan har ett motstånd inlött typ i en liten sladd eller då men dessa är alltså "lösa" LED och har ett framspänningsfall på 3.1V och tål max 20mA. Detta tål att jämföras med glödlamporna som tar 250mA men lyser inte mer för det. 12V-3.1 ger ett spänningsfall på 8.9V över motståndet vilket i det här fallet begränsar strömmen till ca 13mA (ohms lag; U=I*R)


Ok om man skickar ner ett mätar hus till dig å du bygger om det till diod eller? Har också 740.


Köp diod set och byt själv, behöver inte löda eller något alls.


Funkar det bra att slipa på toppen? För jag har några dioder i min bil som är lite för starka i mitt tycke! Bra jobbat!


OphanWitehall: Inga problem danne9108: Spridningsvinkeln blir större om man slipar toppen så det kan hjälpa lite grann. Eventuellt kan man även lägga något framför typ en liten vit pappersbit! Tack Retepoj: Vart köper man dessa diod set? Kan tillägga att det blev riktigt schysst belysning med vita dioder till bakgrunden. Testade lite olika färger innan jag lödde fast dem. Blev lixom lite ljusblått, såg modernt och fräscht ut men fick inte ha det för tjejen så fick bli grönt som det är orginal. Blått skulle nog va snyggt också.


Ja, googla bara på dioder helt enkelt finns hur mycket som helst. Har du autoparts eller laitis, dom brukar i alla fall ha, i Umeå i alla fall .





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka