Nummer skyltsbelysning

Blev stoppad för att ja hade röda lampor i nummer skyltsbelysningen. Tänkte om någon vet om regler för nummer skyltsbelysningen bak. Läste på polisens hemsida men hitta inget som påpekade på belysningen. Det står ju i regler att de ska vara rött bakåt. Så egentligen borde man väl få ha dom lamporna röda med!



Svar på inlägget: Nummer skyltsbelysning



Skyltlykta Övergripande krav 122 § Bil och släpvagn skall ha skyltlykta/-lyktor som avger vitt ljus för sådan belysning av bakre registreringsskylt så att den lätt kan avläsas i mörker. 123 § Skyltlykta skall 1. vara typgodkänd enligt direktiv 76/760/EEG (se 2 kap. 26 §), eller 2. vara typgodkänd enligt ECE-reglemente 4. Skyltlykta på fordon av 1995 eller tidigare års modell får även vara av typ som uppfyller kraven i FMVSS 108, Table I eller Table III i den version FMVSS hade den den 1 oktober 1989. Skyltlykta på fordon av 1983 eller tidigare års modell behöver inte vara godkänd enligt första och andra stycket. Sådan skyltlykta skall vara så anordnad, att samtliga tecken som utgör registreringsnumret under mörker och vid klar sikt kan avläsas på ett avstånd av minst 20 m. Installationskrav 124 § Skyltlykta 1. får grupperas med strålkastare eller lykta baktill, 2. får kombineras med bakre positionslykta, 3. får inte bilda flerfunktion med bakåtriktad strålkastare eller annan lykta baktill. Googlade lite snabbt och fick fram det iaf.


vad menas med det här? För jag har en årsmodell 91 Skyltlykta på fordon av 1995 eller tidigare års modell får även vara av typ som uppfyller kraven i FMVSS 108, Table I eller Table III i den version FMVSS hade den den 1 oktober 1989.


Det är att lyktan måste vara godkänd enligt en viss standard. Din belysning är antagligen godkänd, se bara till att sätta i lampor som ger vitt sken och som de också är godkända.


men det står ju inte rak upp o ner att man inte får ha röda lampor utan det jag läst så står det godkända lampor som är e märkta som dioder o synliga på 20 meter


122 § Bil och släpvagn skall ha skyltlykta/-lyktor som avger vitt ljus för sådan belysning av bakre registreringsskylt så att den lätt kan avläsas i mörker. Mycket enklare än så blir det väl inte?


Hade det varit "lagligt" hade du EJ blivit stoppad heller, så vad sa konstapeln egentligen?


Rött ljus är ju varnings ljus.


ja han sa rätt mycket som vanligt tycker dom inte om mig blir jämt stoppad jag är vell för söt eller nåt ha ha





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka