Hur bäst måla om min IVECO så att den ser proper ut?

Jag har en IVECO Daily som går bra men som ser ut som skogihelvete. Nu i helgen ska jag rostbehandla det jag har tid med och spackla de värsta åkommorna, eventuellt också svetsa på någon plåt. Sedan måla över hela faderasket så att bilen ser ut som en hyfsat proper bil på vägarna. Har aldrig målat en hel bil innan så det ska bli intressant. Vad jag har tillgång till: * Kompressor * Svets * Vinkelslip + massa flapdiscs och grinderskiver * Sprutmunstycke till kompressorn, inställbar färgmängd och spridbild tror jag Vad mer behöver man? Som synes på ena bilden har det rostat hål i själva motorhuven under fönstret. Nån tipsade om spackel, Vad innebär det mer konkret? Inte vanligt tapetserarspackel gissar jag. Vad gör man åt mögel/whatever-angreppet på taket? Ska man köra flera lager med färg eller? Måste man ha primer först och måste man slipa bort den färgen som är nu? Jag har ganska låg budget ska sägas



Svar på inlägget: Hur bäst måla om min IVECO så att den ser proper ut?



Undrar också ungefär hur mycket färg som går åt. Ska måla hela bilen inkl skåpet


Nu kommer du nog uppfatta detta som jävligt negativt men... Det där får du inte till på en låg budget, låt bli och använd skräpet tills den faller isär helt. Dessa Ivecos är inte gjorda för att få "evig liv". Den kommer bara se jävligare ut efter du gått loss med vinkelslip och försök till målning med (ursäkta men baseras på dina frågor) din kunskap. Rostskadorna under vindrutan får ju en att grina och tro mig, laga dessa är inget du gör på en helg och var glad så länge rutan sitter kvar. Vill du absolut göra nåt så gå loss med avfettning eller nån annan tvätt på taket så får du bort möget efter träd eller var som solkat ner det.


Någon med ett konstruktivt svar? Är mycket tacksam för all hjälp jag kan få.


Ska ha den här bilen i ett år ska sägas, så det är först och främst en tillfräschning jag vill uppnå, så att den ser OK ut


Istället för att svara på dina egna inlägg så använd redigera funktionen. Mvh Hamilton


Du fick ett bra svar. tyckte jag. tvätta bilen. och laga rosten. vet du inte hur man gör. ge dig inte på det. rolla bilen. ska du bara ha den ett år till så.


det är rätta takterna coffe! om du inte kan något - ge dig inte in på det. uppfostra dina barn så! jag kan ju eventuellt starta en alternativ tråd om min okunskap och hur risig min bil är men tills dess är topic det som anges i mitt första inlägg.


Var inte så jag menade men vad jag förstår så kör du tydligen eget och ska leverera paket med den där. Seriöst alltså, rulla runt till en massa kunder med ett vrak som du penslat/rollat på färg över rosten... Vilket intryck ger det tror du?


men detta är ju inte på något sätt topic? FIY är den endast ett vrak i termer av rost, den har inte gått mycket mer än 20000 mil. att jämföra med polarens mercedes sprinter som gått 60000 mil och rullar än. och mina kunder är inte heller topic, men de är privatpersoner som inte bryr sig ett förbannat dyft om årsmodell eller liknande på min bil. ska dessutom bara ha bilen i ca 10 månader sen får jag tillgång till en annan. nu vill jag återgå till frågan (och kommer rapportera alla inlägg som inte hör till frågan) : vad behövs här? jag ska ta bort dekalerna imorgon och slipa ner rosten på sina ställen. fick tipset att lägga något form av nät och sen glasfiberspackel på det stället där rosten trängt igenom. vad är det för nät isf? är roller ett bättre alternativ än färgspruta?





Spackla över rothålen, slipa till någolunda och rolla på en tjock färg som flyter ut bra. Billigast, enklast och snabbast.


Maskera allt som du inte ska klabba på, helst demontera lycktor. Slipa helst plåtrent, epoxigrunda och spackla med nån finspackel. Bredslipa & kolla resultatet och ev spackla ännu en gång. (gäller där du har rost, märken osv) Även roststopp kan användas på de ställen du inte får bort rosten helt. Bra att ha saker är lamell skivor och stålborste trissor och kanske en liten punktbläster. Bredspackelskiva, papper i olika storlekar korn. Sen är det bara att jobba. Runt rutan kan du lägga plåtbitar under och glasfiberspackla upp hålen men det är ingen permanent lösning. Men din inställning verkar va sund och att du vill själv. Så endast fantasin sätter väll gränser. Men jag hade inte börjat svetsa runt rutan för ev spänningar i plåten. Demontera är bäst och sedan laga.


är listen runt rutan stenhård eller går den vika upp lite? går den vika upp lite så föreslår jag att lägga alunät och glasfiberspackel över hålen, detta är INTE en bra lösning men funkar ett tag. Ang det andra så slipa plåtrent där rosten finns sedan försök att slipa ut alla kanter så det blir jämt, dvs det ska inte finnas någon kännbar kant på färgen. Efter det så ska epoxygrund eller washprimer på, sen om du vill kan man ju lägga slipgrund men om resultatet bara ska bli så det ser bättre ut så tror jag inte det behövs. Där färgen bara ska mattas ner så funkar nog p400 slippapper utmärkt. Sen är det bara maskera och spruta/rolla!


Ovärt att lägga tid och energi på den bilen, en bil utan värde som du inte vet slutresultatet på = fail. Men det är bara min mening, enklare att låta den vara tills den slutligen skrotas eller vad dess öde nu är.


Tid har jag, pengar har jag inte. Bilen är nybesiktigad och har inte rullat långt för sin ålder. och topic är topic. Tack Antre, sik och twin_cam!


Biltema säljer slip papper från mirka (gul) bra spackelpapper. Och ev andra tillbehör som slipkloss osv.


köpte 400 och 800 papper, lamellskivor, roller, färg, PP100 (tror jag det hette) spackel och glasfiberspackel. dom hade också nån slags glasfiberduk men det går väl lika bra att lägga en tunn plåt eller något annat som sik skrev. är egentligen bara under rutan jag tror det behövs.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka