Byta till nyare ratt i SAAB 9-3

Hej! Jag skulle vilja byta ratt i min bil... Jag vill ha ratten som sitter i de nyare Saabarna med sportigare grepp, som ser ut som (den på länken) http://www.elkparts.com/saab-93-ss-m03- . p2585.html Det står att denna passar modeller från 2006, men "går" det att sätta den i min bil från 2005? Jag vill inte bråka för mycket med Airbag etc, med det ju själva ratt ringen jag är ute efter. Mittbiten som man tutar på ser lika dan ut på min ratt och de är ju där i Airbagen sitter. Någon som har pysslat lite med liknande projekt? All hjälp uppskattas!!



Svar på inlägget: Byta till nyare ratt i SAAB 9-3



Antingen hittar du en ratt med airbag..då ere bara byta..men om du gör som jag gjorde så köper du ratten utan airbagen och åker till närmaste verkstad så flyttar dom över airbagen för en billig peng


Om du ska ha en ratt från 06 behöver du förutom ratt även 06:ans airbag då gamla inte passar, även knappsats har jag för mig.


Låter ju bra om det är så enkelt!! Så du har alltså nya ratten i kombination med den äldre airbagen?


Yup..! Funkar kanon!


Jag bytte min ratt själv ja Funkar det verkligen att montera -05:ans airbag i -06:ans ratt?! Tror det är fästena som skilljer faktiskt. Du måste även byta rattknapparna om du vill att de skafungera tillfredsställande.


airbagen och dess fästen skiljer sig, kanske går att bygga om, ingen aning. Men i originalutförande passar inte -03-05:ans i -06:ans ratt. Dewen:Är det verkligen en ratt från -06 du har i? ser inget på bilderna. Edit: Precis som Jimmu bytte jag själv.


Så får jag bara tag i en ratt + air bag så är de lugnt?


Precis! aeroratt + airbag MY06 framåt. Klistrar in från en tråd på stcs, "Ta ur nyckeln OCH SÄTT INTE I DEN förrän du är helt klar!, strömmen behöver inte brytas så länge nyckeln inte sitter i. Vrid ratten ett kvarts varv så att rattknapparna pekar upp resp neråt. Känn efter på baksidan av ratten och leta upp två ovala hål stick in en lagom lång flat mejsel och försök hitta en stålbygel som du ska bända åt sidan. Samtidigt som du bänder stålbygeln dra försiktikt i airbagen på motsvarande sida tills den släpper ung 10-15mm När den lossat på ena sidn gör samma sak på andra sidan, dra FÖRSIKTIGT loss airbagen då den kan lossa med ett ryck. Koppla loss kontaktstycket i navet, kontakten till knapparna samt jordkabeln så ska bagen vara lös. Nu är det bara att skruva loss ratten och montera i omvänd ordning." Ett tips, lossa centermuttern men inte helt. dra ratten så den lossnar och skruva sen av muttern. Detta för att unvika att råka dra sönder nån kabel.


Fan va grymt! Nu känns de som jag har koll!!!





"Ta ur nyckeln OCH SÄTT INTE I DEN förrän du är helt klar!, strömmen behöver inte brytas så länge nyckeln inte sitter i. eftersom jag har utbildning på airbags kan jag säga att man ska alltid bryta strömmen när man håller på med airbags oavsett om nycklen sitter i eller inte. när man sen ska koppla på batteriet igen så ska man sätta i nycklen o vrida den till läge II o sen lägga på batterikablen. för om nått skulle va fel så slipper du få en airbag i huvet när du vrider om nycklen.


Tackar, men jag har redan köpt en. Jag köpte den komplett med Airbag för 3000. Då var den helt ny...


Du får nog sänka priset rejält om du ska få den såld, Även jag köpte min komplett med ny ratt för 2500kr. Mellan 3-3500kr brukar kompletta ligga på beg. Och ibland har man tur och får en ny.


Vart hittar man det för dem pengarna? Jag har letat lite sporadiskt, men har mest sett priser på 6000-8000kr. Lite saftigt tycker jag. 3000-3500kr känns mer rimligt.


Låg en för 3500 komplett bara för några dagar sen på Stcs. Lägg in en köpesannons där så bör du få napp. Edit. Här är annonsen. http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=323006


Strålande! Tackar.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka