Hur mycket är det tillåtet att tona rutor fram?

Hur mycket är det tillåtet att tona rutor fram? vad händer om man tonar mer än tillåtet?Svar på inlägget: Hur mycket är det tillåtet att tona rutor fram?Är inte tillåtet att tona nåt alls enligt lagstiftningen,det du riskerar är att du får ombesiktning.


Jag hade för mig att det är tillåtet att tona 10% fram, men är osäker på det!


Nepps, ingenting!! Sen kan man ju få mer än ombes, böter om polisen är på "bra" humör - och det är dom ju då och då..


Du får inte ha någon film ALLS på rutorna fram. Inte ens 0%. Däremot lär dom inte göra något om du har typ 10% tonat om du får tag på ett glas som är det (dvs inte någon film utan att själva glaset är tonat i sig). Dom brukar ju bara känna och titta att man inte har någon film.


Så här säger lagen Tonade bilrutor Vindruta måste ha en ljusgenomsläpplighet av minst 75 %. Annan ruta i förarens siktfält ska ha en ljusgenomsläpplighet av minst 70 %. Kravet gäller både inifrån och utifrån. Det är inte tillåtet med film eller färgskikt som ger störande reflexer eller bländar andra trafikanter.


Alltså kan man ha väldigt ljus toning fram med andra ord!


Som jag tolkar det står det ingenstans att man inte får ha film på rutorna. Det står att man inte får ha film som ger störande reflexer dock. Sen finns det tyvärr andra regler som begränsar användandet av toningsfilm, helbilsgodkännande, e-märkta bildelar etc. Dessutom talas det om ljusgenomsläpp, de flesta rutor är tonade från fabrik. För övrigt har jag aldrig sätt toningsfilm med så lågt toningsvärde. Jag har 50% toningsfilm på mina framrutor, med kontrasten till bakrutorna så tänker man inte på det först, men tänker man ett steg längre ser man att de är mörkare än det borde.


Tack allihop för alla svar!!!


är inte % som toningen blir olaglig ¨på. är Pga att man inte får göra någon åverkan på e-märkta delar

Nej fel du får ej ha nån toning fram det ger omb ev böter


Vore trevligt om nån kunde gräva fram nån länk till transportstyrelsens sida där det står exakt vad som gäller angående film på rutorna fram. Jag hittar inte ett skit när jag letar.


http://www20.vv.se/vvfs/pdf/2003nr022.pdf Länk till den gamla författningssamlingen som mer innehåller ord och beskriver vad som gäller. Den nya (TSFS 2010:2) innehåller bara hänvisningar till EU-paragrafer som man inte så lätt hittar vad de innehåller och ger därför inte så mycket. Reglerna gällande rutorna har inte blivit snällare oavsett, så det gamla räcker långt.


japp man får inte ha nån film alls,på rutorna däremot så kan du få igenom diplomatrutor som är godkännda om du har nån som kan hjälpa dig med att få tag i chassinummer...finns en del bilar som har det dom är godkända men dom rutorna är inte billiga...

Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka