Lagligt?

Jag undrar om det är lagligt att ha en text som täcker hela bakrutan, Typ ett JVC märke, det största som finns på dekaltrim.. Eller måste man ha fri sikt? det syns ju ut, bara att det är en text Och så undrar jag om det är lagligt med tonade baklysen?



Svar på inlägget: Lagligt?



Jag har för mig att du inte änns behöver bakrutan. du får måla över den ifall du vill.. så sätt dit ditt märke du.. Tonade bakljus är värre.. tona ändå.. Det dom brukar haka upp sig på när du tonar svart är att du tar bort refleken i bakljsen.. Men det brykar inte vara så farligt.. gör du det snygg så ser det ut som köpta,. frågar snuten säger du bara att du besigtade den så å det var inga problem.. på bes tar du bort det eller så byter du lyktor.. Eller chansar.. jag har kommit igenom många ggr med olika bilen med svart bakljus.. lycka te


tror inte att du får göra det...ring bilprovningen och fråga först så slipper du onödigt problem


Det spelar ingen roll om man säger att lamporna går igenom besiktningen. Vill dem så kan dem ge ombesiktning. Men oftast är det inga problem med tonade baklampor.


Ang bakrutan är de som Fight.. bla bla säger, du behöver inte änns ha bakruta. Du behöver inte häller ha backspegel i bilen, dock minst en sidospegel. Såg nån 740 på sidan som hade just en enorm JVC logga. tona baklysen är inte tillåtet, det vet jag att dom varit lite tjuriga på här i stans bilprovning. Men lättast är ju att byta lysen till besiktningen, polisen lär inte göra någon big deal av det.


Du behöver endast kunna se ut genom dom 3 framrutorna.


jag hörde mig för på bilbesiktningen en gång det sa att det är samma regler som för en pickup eller lätt lastbil...alltså fri sikt genom framrutan och de två främre sidorutorna är det som gäller.... Thats what i heard...kan inte hänvisa till någonting så du får helt enkelt lita på mig och den snälla farbrorn på besiktningen


så om man har en bil med sk rökrutor vädringsrutor så kan man tona sidorutorna fram?


Precis. Polisen står faktiskt över bilprovningen.


Som sagt, bara att dekaltrimma. Lycka till.





En fotnot är ju att tänka sig dem här enorma vingarna som man sätter på bakrutan, finns t.ex. till diverse mustanger och till Toyota Celica 1960->1970. Dessa täcker ju lika mycket som en dekal gör. Det hade ju varit en helt annan femma om det inte hade funnits bakspeglar och liknande. Somsagt, det är bara att klistra och glida


bästa e väl att tejpa på en tillfällig reflex innan besikt.


Sikt bakåt genom bakrutan behövs inte så länge du har yttre backspeglar. Har du bara en yttre spegel (läs gammelbilar) måste du kunna se igenom bilen i innerbackspegeln. För sidorutorna gäller 70% ljusgenomsläpp och för vindrutan gäller 80%. Det finns firmor som mäter upp sånt och lägger en solfilm som är laglig på sidorutorna och då får man ett intyg på det. Nu är det många år sedan jag gjorde det "lagligt" så tyvärr vet jag inte var man kan göra det numera. Tänk bara på att alla rutor idag har en viss toning original så det är inte bara att läsa på solfilmsförpackningen. Vad gäller bakljusen brukar det oftast vara ok att tona dem lite. Jag använde alltid grå galsfärg istället för svart, det är lättare att få jämn toning då. Men då bör du lägga en röd reflex också. Lämpligt är att köpa en övningskörningsskylt och en bit reflextape och montera reflexen på skylten och klippa ut. Då slipper du limrester och liknande på bilen.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka