Köpråd: 7 sitsig bil till husvagn för Max 60000:-

Planen är klar. Vi skall skaffa en husvagn och behöver då ocksåmen bil där vi alla får plats o som också orkar dra husvagnen. När den inte drar husvagnen får den gärna vara såmekonomisk som möjligt vad det gäller körning, service och reservdelar. Priset på bilen får vara Max 60.000:- Förutom på sommarhalvåret, så kommer bilen mest att gå kortare sträckor till dagis o handla osv. Delge gärna alla era tankar och funderingar kring detta, då jag tacksamt tar emot alla tips och idéer.



Svar på inlägget: Köpråd: 7 sitsig bil till husvagn för Max 60000:-



Vet du vad du ska ha för husvagn? Har du tex bara B-kort så gäller det ju att planera så du får en kombo som du får köra oxå.


Kanske borde sagt det också. Har idag bara b körkort, skulle vilja hitta en kombo som funkar annars blir det till att utöka körkortet.


Det hade hjälpt om ni har någon aning vilken typ av husvagn ni söker och ungefär vilken totalvikt en sådan har? Problemet är att stadig dragbil med sju sittplatser nästan uteslutande är så tunga bilar att dragvikten med B-körkort blir ett skämt tyvärr.


Vi kollar typ på en Kia Carens. Om jag läser rätt så får jag köra en vagn som väger som mest 1240 kg?


Du har en siffra kallad "Maximal släpvagnsvikt" angiven i kilogram, det är vad bilen som mest får dra oberoende av förare. Sedan har du en siffra kallad "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet" som inte får överstiga den förstnämnda siffran, men 1240kg låter rimligt för en sådan KIA.


Så om jag hittar en vagn som väger exempelvis 1100kg, spelar det sedan någon roll vad jag ställer i vagnen i form av packning mm som kanske väger ett par hundra kg (överdrivet, men bara som exempel)


man räknar på totalvikten ... dvs vad bil + vagn + all packning + alla personer väger tillsammans


I och med att vi är sex personer i bilen, så kommer det bli svårt för mig att komma undan att utöka mitt körkort?


Kolla på typ Volvo V70xc tror dom får dra rätt mycket plus så finns de dom med baksäte längst bak. Eventuellt en e klass dom har också baksäte längst bak om man har den extra utrustningen






kolla totalvikten på bilen och på husvagnen och plusa ihop de, är de över 3500kg är de kört


Jo, det förstår jag. Men säg att totalvikten för bilen och husvagnen kommer upp i låt säga 3400 kg, då är det ju lugnt, men sen skall jag ju fylla både vagn o bil med folk o grejer.


när man räknar på totalvikten räknar man med vikten utav passagerare + packning tjänstevikt är vikten på fordonet + förare


Ok, så om jag har en vagn med totalvikt på Max 1240 så klarar jag mig med Kian o b körkort?


Problemet är väl att du inte får en särskilt rymlig vagn med den vikten, alternativt en hyffsat rymlig vagn som du inte får lasta ett skit i typ och med tanke på att du söker en 7-sitsig bil så antar jag att du behöver både utrymme och möjlighet att lasta. Frågan är om du inte ska satsa på en BE-behörighet så du kan köpa lite större grejor sen.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka