Rubbingskada, kan den repareras?

Hej! Jag hade en del flygrost på min 1 år gamla bil med svart metalliclack. Jag kontaktade Mekonomen som rekommenderade Sonax rubbing och sen Sonax wax på. Första gången jag gjorde det för ca 6månader sedan fungerade det kanon. Nu testade jag för 2 gången (efter mer flygrost) och bilen har fått ganska mycket "rubbingskador". Dvs repiga partier som syns endast i stark solljus. Är det möjligt att åtgärda detta utan att lämna in den till bilvårdsställe och få det omlackerat. Eller att åtminstone minska de breda synliga reporna? Det är inga djupa repor men i stark ljus och vissa vinklar ser bilen "fläckig" ut. Tack på förhand för tips.Svar på inlägget: Rubbingskada, kan den repareras?Fråga: Har du polerat med maskin eller för hand? Tips 1: För att effektivt få bort flygrost är det lättast att köpa en "lera" eller "clay", sök här i bilvårdsforumet så hittar du massor om det. Går även att ta bort med medel av olika slag men det är betydligt mer riskabelt än lera. Tips 2: Efter att ha använt grova polermedel (vilket rubbing är) så måste man alltid avsluta med att gå ett varv till med finare medel. På mörka lacker ser det oftast ut som en katastrof om detta steg inte görs. Mvh. David.


Hej David, jag har polerat för hand efter rekommendation från Mekonomen då jag inte är någon större bilvårdsfantast med massa maskiner. Hur tycker du jag ska "rädda" situation? Utan att omlackera och med tanke på att jag inte är någon vand bilvårdare men med intresse av bilar. Tilläggas bör kanske att det är dörrarna på båda sidor som är lite flammiga i starkt solljus. Tack för tipsen! Två följfrågor: 1. Angående ditt tips två, kan du ge något tips på finare polermedel, är det typ polish? Och kan jag isf göra det för hand? 2. Tror du man kan "rädda" en sådan rubbing skada genom att gå ett varv med finare medel? Mekonomen folk ska jag inte lita på fler gånger iaf. Mvh Bretil


Hej, jag själv äger och driver D&E Bilvård i Norrköping, det jag skulle rekomendera dig att göra ee att köpa dig en "billig polermaskin" tips en typ denna http://www.clasohlson.se/Product/Produc . 161225651. Och sen så köper du 3M rubbing med grönkork, kör hella bilen med den se till att du får en jämn och fin yta, och därefter så kör du med 3M waxpolish med blåkork, men se till också att byta till andra pollertrissorm typ 3M blåa trissor, samma sak där se till att få jämna och fina ytor. Avsluta med 3M`s lackskydd med orangekork och dom mjukaste trissorna ska du nu använda alltså svarta och väldigt mjuka trissor. Detta kommer ta dig säkert en halvdag att göra, men du kommer att få ett fantastiskt resultat. Lycka till....


Att köra med grön kork känns lite overkill faktiskt. Om det nu bara är spåren efter rubbingen han vill ha bort behöver han ju inte köra så tungt. Gällande polermaskinen håller jag med till 100%, att polera för hand går inte, speciellt inte på mörka lacker. Spåren av det syns i solen och allt arbete var gjort i onödan. Köp dig en maskin, gula trissor (95mm, som säljs på t.ex Mekonomen) och en polish och börja därifrån. Blir betydligt billigare än att slänga ut runt 700 spänn på polermedel som enbart säljs i 1 liters flaskor. Mvh. David.


Gula trissor funkar utmärkt ifrån mekonomen kostar typ 45kr tror jag. Varför jag sa grönkork var att då är man säker att det verkligen går bort, beroende på hur skicklig man är. Annars kan man ju köra gulkork med. Jag jobbar endast med 3M, men självklart finns det andra medel som är billigare och funkar med. Men en maskin MÅSTE du ha, annars har du gjort all jobb i onödan.


OK, tack för tipsen båda! Jag tror jag startar med Davids rekommendation, dvs att köpa mig en polermaskin (typ Cotech oscillerande med dubbla polerhuvuden 95mm) och sen gula trissor/hättor till detta och ett Sonax polish (eftersom alla de andra medel jag har är Sonax). Två sista frågor innan jag drar igång:1. Hur länge "polerar" man på varje yta, är det typ 2-3 sek eller 10sek? 2. Passar tex Mekonomens gula trissor till en Cotech/Biltema polermaskin? Hur vet man det, är det kardborre eller vad? Jag börjar med att testa på ett litet område och ser om det hjälper. Annars får jag återkomma här. Men i vilket fall lovar jag att återkomma med hur det gick! Tack igen!


Hej Mekonomens passar bra det är kardborre så det är bara köra på. Hur länge du ska polera avgör du lite själv, beroende på hyr mycket "skada är sked från början så att säga". Men börja med en liten yta och polera, torka av och se ifall det är borta så märker du bäst hur mycket du ska köra. Lycka till


För alla som kommer få samma problem som mig så tänkte jag informera hur situationen löste sig. Jag testade handpolera (Svart metalliclack) och första gången blev det OK men lite hologram blev det. Helt klart. Vid andra handpoleringen (Sonax båda gångerna), blev resultatet betydlig sämre och en massa hologram. Vid nytvättad bil såg resultatet förjävligt ut i stark solsken. Därför lämna jag in bilen till professionel bilvård (i Vellinge). Han tvätta, maskinpolera, samt vaxa. Bilen blev som ny och rubbingskada (hologram) är helt borta. För en oerfaren bilvårdare så blev det proffesionel hjälp som rädda situationen. Jag kör SUV så det kostade 1795kr inkl moms (1295 "vanlig" bil). Då ingång tvätt, polering samt vax. Också stenskott i lacken fixades. Lycka Till!


Jag råkade rubba igenom färgen på min dörr. Min lösning på problemet var kanske inte världens bästa men väldigt smidig. Jag tryckte dit dekaler med kulhål och vips var det ingen som reagerade över att färgen är nörkare ovenför dörrhandaget. Skämt och allvar så funkar det ju att döla en skada genom att flytta uppmärksamheten till något annat.Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka