Nybörjare ! Bilvårdens grunder. Hur börja? Vad behövs ? HJÄLP !!!!

Hej ! Jag har en VW Golf 2007 sportline. Den är välbevarad och detta tänkte jag fortsätta med Bilen är den första jag äger och jag försöker därav lära mig grunderna när det gäller bilvård. Jag tänkte först ställa några frågor som jag hoppas att ni har tid att besvara. 1.) Stämmer det att tex Statiols biltvätt repar på bilen och att man inte ska använda sig av den ? Eftersom jag har hört detta så har jag börjat tvätta min bil för hand. Hittills har jag bara använt något schampo och sedan kört med högtryck. 2.) Vilka bilvårdsmedel behöver jag (tex avfattning osv) ? 3.) Hur ofta ska jag tvätta bilen och avfetta den ? 4.) Vad är motortvätt ? ÄR det rimligt att jag som nybörjare provar mig på det ? 5.) Jag har ljusgråa tygsäten och de verkar vara väldigt känsliga. EN del svarta ringer går att hitta på de. Jag använde ett textilmedel men det gjorde saken bara värre. Läste att man pratar om våtdamsugning, men det är lättare sagt än gjort, Hur gör jag det ? Hjälper det garanterat ? Tack för tålamodet



Svar på inlägget: Nybörjare ! Bilvårdens grunder. Hur börja? Vad behövs ? HJÄLP !!!!



Kan väl svara på ett par frågor i alla fall. Automattvättar repar lacken i vissa lägen, beror till största delen på vilka borstar som används. Är det bara ren högtryck i automaten så är det inga problem. Personligen tvättar jag aldrig i tvättar som har borstar, här i krokarna resulterar det i handtvätt. Vilka medel du behöver beror på hur du tvättar och vad du har för förutsättningar. Själv tvättar jag alltid i GDS-hallen på OKQ8, så blir utan maskiner för min del. Då använder jag avfettning, svampar med inbyggt schampoo, Turtles Supertvätt och sen avslutar jag med att torka av bilen med nått fejk-sämskskinn (kostade typ 40 spänn på OKQ8 och fungerar redigt bra). Tvätta bilen hur ofta du vill Avfettning brukar jag bara använda om det behövs, men är inga problem att använda det ofta. Undvik avfettning på plastdetaljer, torkarblad etc bara. Motortvätt innebär att man tvättar motorutrymmet, det är väl inget man ska ge sig på utan att veta vad man håller på med. Kör man "bra" (alltså inga ligger och slickar folk i röven etc) så blir det inte alltför skitigt = man behöver inte tvätta så ofta. Tygsäten har jag hört ska fungera bra att rengöra med ångtvätt, sånt man brukar se reklam för på TV för. Har dock inte testat det själv, men det börjar väl bli dags.


Tack Pulchi. Ska besöka DITEC, bilvårdsföretag för att de ska ge mig lite råd kring olika produkter, de nämnde också att det är ångtvätt som gäller för mina tygklädsel. Sedan sa de även att man ska göra impregering för att i fortsättningen undvika sådana kallfläckar. Jag har dock börjat fundera på att måla om klädseln, sjukt jobbigt med ljusgrå färg. Får hjärtklappningen varje gång någon med kladdiga kläder sätter sig i bilen Vad är det för avfettningsprodukt du använder ?


Kladdiga kläder?! Byt umgänge... folk som inte kan bete sig civiliserat hör inte hemma i min bil iaf.


:cool:Om du har lust så kan du prata med en väderansvarig och be den se till att vädret är lite mer civiliserat så att de som sätter sig i min bil ej har blöta jackor


Jävla skillnad på blöt och kladdig. Tänkte mig typ chips, cola och mcdonalds


Verkar som att detta inte heller kommer vara något problem efter de har implemegerat det eller vad det kallas för


Du kan ju alltid surfa in på www.bilvardsforum.se mycket kunnigt folk där


Jaha där ser man tack för tipset ska kika lite där


1.) Stämmer det att tex Statiols biltvätt repar på bilen och att man inte ska använda sig av den ? All tvätt, oavsett hur man gör repar lacken på bilen så det gäller att använda dom metoderna som repar minst. Det man verkligen ska undvika är automattvättar med borstar och "Gör Det Själv" tvättar där alla använder samma borste. Det här är det absolut sämsta sättet som man kan tvätta en bil på, borstarna är fulla av skit som repar lacken så undvik dom!! Det skonsammaste sättet att tvätta en bil är att handtvätta bilen med en ny svamp varje gång. 2.) Vilka bilvårdsmedel behöver jag (tex avfattning osv) ? Man kan göra en lång list här men det viktigaste är ett bra waxschampo och ny svamp (utan schampo i) för varje tvätt. Annars behöver du en hink (helst två), Petroleum/Kallavfettning till feta fläckar som olja, fett, tjära/asfalt och alkalisk avfettning till "vanlig" smuts och insektsrester. Sist men inte minst så behöver du en bra duk att torka av bilen med efteråt. Det här är en bra början men ju längre du håller på desto mer intresserad blir du och köper hem fler produkter. Jag använder Meguiars produkter och kan verkligen rekommendera dom, har testat mycket olika produkter under åren men ingenting har varit lika bra som Meguiars. Det är inte dom billigaste produkterna på marknaden men dom är otroligt dryga och håller sjukt länge så i längden är det bland det billigaste produkter som finns. 3.) Hur ofta ska jag tvätta bilen och avfetta den ? Tvätta bilen så ofta du tycker att det behövs, men gör det nogrannt. Hellre ingen tvätt alls än en slarvig tvätt. Hur ofta man ska använda avfettning beror på hur bilen ser ut och vad du vill få bort, många använder det helt i onödan. Ska du ta bort salt, asfalt, tjära, insektsrester eller andra svåra fläckar kan du använda avfettning annars behövs det inte då det sliter på lackskyddet i onödan. 4.) Vad är motortvätt ? ÄR det rimligt att jag som nybörjare provar mig på det ? Precis som det låter är det en tvätt av motorn och även andra delar under huven. På nyare bilar finns det mycket känslig elektronik under huven som inte tål fukt så är du osäker så lämna iväg det till någon som vet vad dom gör, billigare än att lämna in bilen på verkstad efteråt för att man tabbat sig. VW's TSI motorer har tändspolar som är extremt känsliga för fukt. 5.) Jag har ljusgråa tygsäten och de verkar vara väldigt känsliga. EN del svarta ringer går att hitta på de. Jag använde ett textilmedel men det gjorde saken bara värre. Läste att man pratar om våtdamsugning, men det är lättare sagt än gjort, Hur gör jag det ? Hjälper det garanterat ? Ljust tyg är svårt att rengöra utan rätt produkter så även detta är bäst att lämna iväg till en bra rekondfirma. Gå gärna in på bilvardsforum.se och läs lite om olika produkter innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Turtle wax och andra mackprodukter är bland det sämsta och dyraste produkter som finns och det lönar sig att köpa riktigt saker på nätet istället.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka