Tvätta bilen med Meguiars Ultimate Wash & Wax

Hej, Har låtit mig själv lackförsegla bilen nyligen och frågorna kommer som på räls. Har hört mycket gott om Meguiars Ultimate Wash & Wax och undrar nu om detta är något som är lämpligt att använda trots att bilen är lackförseglad. Jag vet inte hur vaxet i bilshampoot påverkar mitt lackskydd och det sista jag vill göra är att slita ut lackförseglingen i förtid. Borde jag överväga ett vaxfritt bilshampoo?Svar på inlägget: Tvätta bilen med Meguiars Ultimate Wash & WaxEtt bra lackskydd håller även för avfettning så du kan lugnt tvätta på med ditt schampo


Avfettning använder jag regelbundet men då använder man ju inte svampen som man sveper över lacken med.


Använder du avfattning så är lackskyddet troligtvis redan förstört. Vad du använder för vax borde inte spela någon roll. Jag använder både lackskydd och vax. Varför använder du avfettning?


Nu talar du ju ändå i nattmössan? - Jag vet inte vad du har för lackskydd men i regel så ska väl lackskydd tåla avfettning. Det har varit vinter, klart som tusan man använder avfettning. Sommartid så använder jag det emellanåt för att få väck tjära och annan smuts beroende på hur smutsig bilen är. Använder t.ex. Tordosol och Prickbort. Enbart prickbort sommartid då den sannolikt är skonsammare.


Klart det bör tåla avfettning precis som du säger ja, men tvättar du den så grovt så är det klart att det sliter? Jag har aldrig behövt använt avfettning på ett fordon. Men om du använder avfettning osv så är väl ditt schampo det sista du behöver bry dig om? Om det nu är så självklart att det ska tåla avfettning som faktiskt skadar lacken så borde det vara lika självklart att du kan använda vax som skyddar. Bara för att det är självklart för dig att man använder avfettning så behöver det inte vara det för andra, vad är det för fel på vanligt schampo? Tar man hand om bilen så ska inte avfettning det behövas.


Jag förstår din poäng men avfettning är väl ändå att föredra på vintern om man vill få väck smuts(pendlar varje dag och tvättade bilen minst en gång varje vecka). Resultatet av att svampa en bil som är smutsig brukar resultera i betydligt fler repor. Till saken hör det att jag enbart hann lackskydda tak och huv innan vintern gjorde sig ihågkommen och jag kan understryka att lacken är strävare där jämfört med resten av bilen som blivit polerad på den här sidan året. Men, eftersom den är mer lättvättad nu efter lackförseglingen så räcker det många gånger med att spola av bilen under sommartid. Du kanske har rätt i att vaxet i mitt shampoo är det minsta problemet, hur som helst så köpte jag det och tvättade bilen idag med gott resultat. När jag får tummen ur så får jag se till att polera tak och huv än en gång, det är trots allt dom lättaste ytorna. Tack för svaren!


Intressant påstående. Jag skulle aldrig rekommendera någon att avstå avfettning. Alkalisk avfettning ska alla bilar som har rullat ute och är smutsiga ha, innan man spolar av med vatten och sen svampar bilen Det är grundläggande bilvård


Jag ser ingen anledning till det? Förklara gärna varför man ska använda avfettning. Skölja av och skvätta på lite schampo har alltid funkat för mig. Eller vad pratar vi om för smuts? Jag tvättar bilen när den är dammig, alltså väldigt ofta. Varken jag eller övriga familjen använder avfettning. Om det används så är det Max 1 gång per år då det eventuellt blivit lite fläckigt. Men då använder jag hellre en riktig asfaltsbortagare.


Nu var ju inte frågan riktad till mig men jag har svårt att se hur sand och annan smuts möjligtvis skulle försvinna innan man börjar svampa bilen på vintern. För du menar alltså att du bara spolar av en bil som ser ut såhär: http://sverigesradio.se/sida/images/307 . 00_644.jpg och därefter använder svampen? Säg att jag har fel.

Man ska använda det för att få lacken maximalt ren


Vi pratar om lite olika saker tror jag. Kan vara därför det blir missuppfattningar. Högtryckstvätt och skvätta på bilschampo fungerar för mig i alla fall. Sedan svampa bilen. Dock låter jag aldrig min bil bli sådär smutsig. Jag jämför det lite med att använda hansprit som skadar händerna när man lika gärna kan använda vatten och tvål som tar bort lika mycket bakterier samtidigt som det är skonsammare. Jag skulle i alla fall inte vilja använda starkare rengöringsmedel än vad som krävs.


alkalisk ska man alltid använda, du kommer inte få en "helt" ren lack annars. Sitter skit på lacken som inte försvinner utan lösningsmedel, dvs avfettning. tro oss, vi båda är rekondare


F.Ö ska TS endast använda prickbort när du ser att asfalt kommit upp eller att bilen börjar kännas prickig längs sidorna. Kallavfettning tär väldigt mycket på alla typer av skydd, utom keramiska svindyra skydden. Ang. Meguiars schampo, så finns det i stort sett inget vax ÖHT... så blaska på du. Du kan alltid sprayvaxa efter varje tvätt för o underhålla lackskyddet. inget som skadar då du inte polerar upp lacken


Tvättar man bilen dagligen och all skit lossnar av högtryck och vatten så är det väl lugnt. Fast det är ju inget vanligt scenario. Man kan ju gnugga satan, ödsla tid och repa/slita sin lack eller så använder man avfettning som är skonsamt både mot lack och skydd. Folk verkar tro att avfettning är i likhet med svavelsyra. Avfettning hamnar långt ner på listan över starka medel på hyllan (bilvård). Inte avfettning utan riktig asfaltsborttagare ? Det får du gärna utveckla vad det är för något..


Tack för bra svar. Skippar förmodligen kallavfettningen nästa vinter, man lär sig alltid något nytt.


Tvärt om, det är på vintern du framför allt ska köra med kallavfettning, dock använder man den inte högre upp än till översta delen av hjulhuset ungefär. Hela bagageluckan o rutan samlas det mycket på.


Falskt påstående. Använder handsprit ett par gånger om dagen och händerna är riktigt fina och så ändå. För jag ser till att behandla händerna. Dina händer blir inte lika rena med tvål. Utan du ska använda kombination tvål vatten och därefter handsprit om du ska bli av med bakterier.


Och får jag handsprit på mina händer så blir det så torrt att huden spricker och jag får blodhänder. Det är väl självklart att alkohol torkar ut huden? Det är sånt man lär sig på grundskolan. Finns många tester där dom bevisat att vatten och tvål räcker mer än väl. Mythbusters har bland annat testat det. Använder du sprit på händerna så försämrar du kroppens återfuktningsförmåga. Herre gud vilken kunskap.. Tvål är förresten också uttorkande. Samma effekt blir det på en billack. Man bör alltid börja med det mildaste rengöringsmedlet för att sedan använda grövre om det inte räcker till.


Självklart skall man ta de skonsammaste att börja med. Men viss skit sitter hårdare och de räcker inte med vatten. Men har du bakterier av värre sort på händerna så får du aldrig bort de med tvål och vatten. Därför kör man med värre som handsprit. Det har nog räddat mig från sjukdomar vid många tillfällen. Så jag jämför de med att har jag fått tjära/asfalt på min bil kör jag med kraftigare avfettning. Vilket även går på försegling.Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka