Tips inför vintern!

Som sagt, tänkte att vi skulle samla så många tips på hur man som bäst skonar bilen i vinter. "Göra o icke göra" Så skriv era bästa tips så bilarna får leva tills nästa sommar! smile MVH Tomten!



Svar på inlägget: Tips inför vintern!



Underredstvätt en gång i veckan!? Bra eller dåligt?


jaa kommer nog bli ordentlig tvätt minst 1 gång i veckan..vaxning innan snön, efter snön.. fler tips på hur man kan skona bilen?!


Som grund kan du ju tvätta av ordentligt med avfettning... (av bra märke) Sen tvättar du med schampo ordentligt... vilket som egentligen... Sen kör med någon kombi av cleaner/wax... och polera bort Vänta några timmar så ovanstående vax härdar och sedan på med ett hårdvax som förseglar Den här varianten kanske inte alla tycker är den bästa, men den funkar för mig i alla fall och håller bra... tvätta bilen lättare ca 1 ggr i veckan... spola av med högtryck och ev tvätta med schampo... kanske ett schampo som innehåller liten mängd vax... tycker Turtle Zip faktiskt är riktigt bra... och framförallt billigt (39:- på jula) så underhåller du vaxet som ligger på utan att behöva köra nytt hådvax lika ofta... Kan vara viktigt att hålla sig till samma märke av vax, cleaner osv... i vissa fall kan det bli flammigt om man använder sig av olika märken... dock så har jag ej märkt att schampot Zip som innehåller en mindre mängd vax ger flammighet trots olika märken av vax/hårdvax Sen Kanske lite bättre tvätt 1 gång i månaden... använd inte avfettning i onödan... spolar man av lite oftar som en gång i veckan samt vid behov så hinner det inte bita sig fast lika hårt och man kan minska användningen av avfettning... Se till att torka rent och torrt efter så det inte fryser till is om du ska ut i kylan de närmaste timmarna... Fördelen är om du kan står i varmgarage när du gör detta... exempelvis en tvätthall i varmgarage... :-) Torka torrt innanför dörrkanterna och se till att lägga silicon eller liknande på dörrlisterna... Smörj låsen! Det som jag tycker är viktigast är att få bort den värsta skiten innan den biter sig fast... det är ju näst intill omöjligt att hålla bilen fin hela tiden... räcker med att du tvättat och kör iväg så är den skitig igen efter någon km...


Skit i att vaxa bilen och använd en riktigt lackförsegling istället (t.ex. Fireglaze), allra helst med en polering innan för att få bort all oxid och repor i lacken. Lackförsegling håller i ca ett år till skillnad från vax som håller i någon månad (absolut inte en hel vinter). Sen ska man vätta bilen så ofta som möjligt, jag rekommenderar Sanego Waxschampo! Extrem glans och skiten får svårt att sätta sig, billigt är det också 59:- för en liter Avfettning sliter på lackskydden så använd det så lite som möjligt. Torka av bilen efter tvätt så slipper allt vatten frysa till is, torka även av alla lister innanför dörrarna och bagageluckan och smörj in dom innan vintern är viktigt. Att behandla rutorna med en glasbehandling kan vara bra, regn pressas bort från rutan av fartvinden när man kör så man behöver knappt använda vindrutetorkarna, men framförallt så sätter sig inte is och snö på rutorna lika lätt = mindre skrapande på morgonen En annan viktig sak man MÅSTE göra är att underredsbehandla bilen!!! Kolla över kylarvätskan, fyll på med glykol så det klarar väldigt låga temperaturer. Snåla inte på glykol! Ha med bogseringslina och en liten spade i bilen, man fastnar lätt i snön Spade: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgar . ombispade/ Fireglaze: http://www.prorecond.se/webshop/index.p . ductId=142 Sanego Waxschampo: http://www.prorecond.se/webshop/index.p . ductId=188 Glasbehandling: http://www.prorecond.se/webshop/index.p . oductId=99 Edit: Kom på en till sak, om man har alufälgar så kan man försegla dom med en fälgförsegling så att smuts inte sätter sig lika lätt! Jag testade Sonax fälgförsegling Nano Pro på mina 18" sommarfälgar och är sjukt nöjd! Hur mycket smuts och bromsdamm som än sätter sig på fälgarna så får jag bort allt enkelt med högtryckstvätten, behöver aldrig gnugga eller avfetta..



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka