Basproblem volvo 744

Håller på som en galning med billjud i denna och inga framgångar alls Bygger en riktigt fläskig baslåda med monsterbas och stoppar i med riktigt bra steg och vad händer? skitdålig bas sad Drar ut allt och stoppar in det i min saab 9000 och fy vilket ljud det blir Allt i bilen rister och låter sjukt bra... Satt en sluten låda mot ryggstödet med en Mds Audiophile 12" på ca 47 liter Var finns felet? Kanske porta lådan men vad för rör och ska det sticka upp i hatthyllan eller var? Sedanbilar verkar svåra



Svar på inlägget: Basproblem volvo 744



Det kan vara väldigt stor skillnad på sedanbilar och kombibilar. I sedanbilar har basljudet en tendens att "smita bakåt" i bagaget och mest orsaka diverse plåtskrammel i nummerplåten och bakluckan, det låter inget vidare inne i kupen. Man får vända basen mot ryggstödet och försöka täta mellan baffel och ryggstöd, då "tvingas" ljudet in i kupen (via skidluckan, fäll ner den också). Att få tätt mellan baffel och ryggstöd kan göras genom att montera en ram runt baffeln som ligger mot ryggstödet. Baselementet bör sitta så nära ryggstödet som möjligt, men inte så nära att upphängningen eller konen riskerar att ta i ryggstödet när konen rör sig.


Basen sitter mot ryggstödet och jag har klippt bort en del plåt så basen ligger helt fritt mot baksätet och testar med skidluckan öppen men låter inget vidare faktist...


Men det finns ingen ram runt baffeln som gör att det blir någorlunda tätt mellan baslådan och ryggstödet?


Finns det ju visserligen inte nej


Det är troligen så att ljudet inte blir bättre i den bilen om det inte byggs tätt mellan baslåda och ryggstöd. Man kan göra en basreflexlåda förstås och den kommer säkert att "låta bättre/mer", men för att få in så mycket ljud som möjligt i kupen så gäller det fortfarande att ha tätt mellan låda och ryggstöd.


Jag lägger lite jobb på det då Porta lådan som sitter i kanske? Rör genom hatthyllan?


För att kunna ge förslag på portad låda så behövs mer information om basmodellen, det finns nämligen flera olika modeller som har benämningen "Audiophile". De modeller jag har hittat hittills är Audiophile Limited, Audiophile Team R och APX Pro.


Audiophile Limited AL-12 heter den


60 liter netto med 4" port, röret kapas 12 cm långt och sedan sätts trattar i båda ändar. Se till att skarven mellan rör och trattar är ordentligt jämn, annars kan flåsljud uppstå eftersom att lufthastigheten vid 400-500 W är hög i teorin.





Och porten genom hatthyllan antar jag då... Dämpning i lådan?


Ja, porten kan sticka upp genom hatthyllan. Jag har inte räknat med dämpning, men du kan sätta vanlig polyestermatta eller liknande högtalardämpning på väggarna inuti lådan om du vill. Avstämningen sänks bara mariginellt i så fall, ingen stor skillnad i övrigt.


Med placeringen av basen i skuffen på en sedan får en problem med transienter och utklingning. Det blir aldrig bra med basen i ett annat utrymme. Ur ljudperspektiv är en kombi att föredra. Och det finns inga portar som kan råda bot på det! En 8" bas i framdörren och du kan sänka tolvan till 50 Hz, då slipper du det problemet.


Aha du får forska lite i detta


Jag håller med om att det inte blir bra när baslådan spelar i ett annat utrymme. Det är därför elementet ska riktas mot skidluckan och sedan ska det tätas mellan baffel och ryggstöd så att basen spelar in i kupen, i praktiken kan man då säga att basen befinner sig i det utrymme man sitter i. Bäst skulle dock vara om porten också kunde spela ut genom skidluckan, men den får tyvärr inte plats.


Försök med att lagga ett tjockt täcke över en högtalare i vardagsrummet. Det har samma effekt. Ljudet blir mindre distinkt, även basen som lätt kan ta sig igenom en vägg. Det liknar mer ett otydligt muller.


Jo helt klart... Väldig skillnad mot saaben i ljud


Lite smådrygt att bygga lådor i dörrarna men om man dämpar dörrarna behövs det kanske inte


Ingen har sagt att det ska vara enkelt. En kombi är ett mycket enklare alternativ. Kanske kan mynta ett nytt uttryck: latmanskombin.




Gör det själv, montera och bygg bilstereon själv

Innan du sätter igång att montera bilstereon är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme.

« Tillbaka